Zo voorkomt u bijtelling voor uw bestelauto van de zaak

Heeft u als ondernemer voor uw bedrijf één of meer bestelauto’s? Dan bestaan er verschillende mogelijkheden om bijtelling te voorkomen. Let wel goed op de voorwaarden. Wij vertellen u er graag over.

De bijtelling voor de bestelauto bestaat uit een percentage van de nieuwprijs inclusief btw en bpm. Net als dit bij personenauto’s ook het geval is. Hoe kunt u die bijtelling voorkomen?

Geen of beperkt privégebruik

Als u geen bijtelling wilt, moet u ervoor zorgen dat u niet meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt. U ontkomt er dan bijna niet aan om een sluitende rittenadministratie bij te houden.

Alternatief: ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’

Wilt u liever geen rittenadministratie bijhouden? Dan kunt u de bijtelling ook voorkomen door een ‘Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto’ bij de fiscus in te leveren. U hoeft dan geen kilometers bij te houden, maar let op: u mag dan geen enkele kilometer privé met de bestelauto rijden!

Privégebruik verboden of onmogelijk

Een andere mogelijkheid is dat u als werkgever het privégebruik verbiedt of onmogelijk maakt, bijvoorbeeld door uw medewerkers de sleutels verplicht in te laten leveren. De fiscus eist dan wel dat u dit controleert en het bewijs hiervan bewaart.

Uitsluitend geschikt voor goederenvervoer

Voor bestelauto’s die eigenlijk alleen geschikt zijn voor goederenvervoer, geldt ook geen bijtelling. Een voorbeeld hiervan is de serviceauto van de garage, waarvan de bekleding onder het smeer zit. Of denk aan bestelauto’s met maar één zitplaats.

Let op!

Rechters oordelen verschillend of bestelauto’s vrijwel alleen geschikt zijn voor goederenvervoer. De criteria zijn de laatste jaren wat opgerekt, toch is het bij twijfel verstandig om hierover vooraf met uw inspecteur te overleggen.

Doorlopend afwisselend gebruik

Wordt een bestelauto doorlopend door verschillende werknemers gebruikt, zoals we vaak zien in de bouw? Dan blijft de bijtelling ook achterwege. De reden is dat het privégebruik moeilijk te bepalen is. In deze gevallen moet u als werkgever wel 300 euro eindheffing per bestelauto per jaar betalen. Deze regeling sluit niet uit dat voor dergelijke auto’s nog een bijtelling voor u als ondernemer zelf kan volgen.