Auto delen? Ontdek de voordelen

U rijdt in uw eigen auto kilometers voor de bv. Gevolg: een kilometervergoeding van 19 cent. U rijdt rond in een auto van de zaak. Gevolg: bijtelling of kilometers schrijven. Het één houdt niet over, het andere is niet leuk. Is het delen van een auto misschien een oplossing?

Behalve het – bij gedeeld autogebruik – kunnen delen van de bijtelling tussen de beide partners, is het delen van de auto met de bv een oplossing. Het Hof Den Haag besliste namelijk begin dit jaar dat een auto ook eigendom kan zijn van bv en dga samen, in het berechte geval voor respectievelijk 75 en 25 procent. Het gevolg? De bv kan alleen haar deel aan de dga ter beschikking stellen. Als de dga dan ook voor privédoeleinden over de auto kan beschikken, werkt dat door in de bijtelling. In dit geval bedroeg de bijtelling daarom 75 procent van 25 procent, oftewel 18,75 procent.

Aandeel in het eigendom van de auto

Het aandeel van de dga in de afschrijving en een in rekening-courant verrekend bedrag mochten in dit geval niet als aftrekbare eigen bijdragen worden aangemerkt. Deze betalingen waren het gevolg van het aandeel in het eigendom van de auto en vormden daarom geen aftrekbare gebruiksvergoedingen.